De maakbaarheid van de voortplanting

Op woensdag 12 oktober organiseert de commissie ‘Rond de Waterput’ de jaarlijkse Waterputlezing in de Witte Kerk. Dit keer is het onderwerp ‘De Maakbaarheid van de voortplanting’. Dr. Wybo Dondorp, hoofddocent Biomedische Ethiek aan de Universiteit Maastricht en tevens Theoloog en Ethicus, zal deze avond, over medisch-ethische ontwikkelingen aan het begin van het leven, leiden.

Recent was in het nieuws dat de Academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen paren met kinderwens een test willen aanbieden waarmee zij, al voordat er sprake is van een zwangerschap, voor tientallen ziekten tegelijk kunnen uitvinden of ze een verhoogde kans hebben op een aangedaan kind. Is dat het geval, dan kunnen ze daar bij hun eventuele kinderwens rekening mee houden. Ze kunnen dan gebruik maken van verschillende mogelijkheden om de geboorte van een ziek kind te voorkomen. Goed idee? Als zo’n ‘preconceptionele dragerschapstest’ straks voor alle paren beschikbaar is, hebben aanstaande ouders dan de morele plicht daar gebruik van te maken?

Dit is maar één voorbeeld van actuele ontwikkelingen op het gebied van de reproductieve genetica, die ons allemaal aangaan. Voor de wat ouderen vanwege de lastige keuzes waar hun kinderen en kleinkinderen mee te maken gaan krijgen.

Ontwikkelingen waar de politiek kaders voor moet scheppen en waar we dus ook als burgers bij betrokken zijn. Maar ook ontwikkelingen, die raken aan vragen van levensbeschouwelijke aard: wat menselijk leven waardevol maakt; hoe belangrijk het is om (genetisch eigen) kinderen te kunnen krijgen; hoe de maakbaarheid van de voortplanting leidt tot nieuwe verantwoordelijkheden; wat dat betekent voor de relaties tussen ouders en kinderen, enz. Alle reden dus om het daar ‘Rond de waterput’ een keer nadrukkelijk met elkaar over te hebben.

Wybo Dondorp studeerde theologie en ethiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en is nu universitair hoofddocent Biomedische Ethiek aan de medische faculteit in Maastricht.

U bent aanstaande woensdag vanaf half acht welkom in de Witte Kerk. De aanvang van de lezing is 20 uur.