Thema: Rituelen bij overlijden en begraven

Elke cultuur heeft zijn eigen rituelen rond de dood en uitvaart. In een stad als Amsterdam leven grote groepen met verschillende culturele achtergrond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de grote begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan hier speciale aan dacht aan wordt besteed.

Er is daar tevens gevestigd het Nederlands Uitvaart Museum ‘Tot Zover ‘. Het behandelt in een niet al te grote, maar zeer informatieve, expositie thema’s als Rituelen, Het Lichaam, Rouw en Herinnering en Memento Mori. Bijzonder indrukwekkend is de zaal waarin heel realistisch wordt weergegeven hoe in verschillende culturen de doden worden opgebaard en wat zij meekrijgen in de dood. Zo zijn er nog veel meer onderwerpen. Een Audiotour en eventueel een gids, leiden u door het museum en over het landelijke terrein van de begraafplaats. Een wandeling over dit terrein zit vol verrassende momenten, niet in het minst omdat er dus inderdaad veel mensen van een andere culturele achtergrond hier hun laatste rustplaats vonden. Je zou hier uren kunnen dwalen, maar wij willen nog tijd over houden om ook de nabijgelegen Buitenplaats Frankendael te bezoeken.

Op zaterdag 9 juni gaan we deze wandeling maken. Om bovenstaande toe te lichten en de reis en andere zaken te bespreken is er op dinsdag 5 juni om 20.00 uur in het Willibrordushuis, Westerweg 267, een voorbereidingsavond.

U kunt zich dan aanmelden voor de wandeling.