Het woord VOEDSELBANK in kleurige letters, een grote rieten mand en een symbolische afbeelding van brood en vis in de Kerkstraat. Het werd direct begrepen en al na een dag begon de mand zich te vullen met muesli, macaroni en blikken soep. Een uitleg van de nieuwe actie is dus niet meer nodig, maar toch willen we enige toelichting geven op dit initiatief in de Willibrorduskerk.

Al enige tijd geleden hoorden we over het idee, om de achterste bank in kerken te benoemen als ‘voedselbank’, een doorlopende actie, waarbij kerkgangers houdbare producten doneren voor de plaatselijke Voedselbank. In onze kerk is het sinds een paar jaar gebruik om een inzameling van voedsel te houden op Witte Donderdag en ook deden we de afgelopen jaren mee aan de regionale inzameling in november. Navraag leerde echter dat er dit jaar november geen inzameling door de Voedselbank Alkmaar zou worden georganiseerd. Zo werd het idee van de permanente voedsel-kerk-bank weer actueel.

Nu hebben wij het geluk dat er ook in de Kerkstraat, een plek die goed bereikbaar en dagelijks vrij toegankelijk is, kerkbanken staan. De eerste van die banken is nu tot Voedselbank benoemd. Met een grote mand die we van een parochiaan kregen en een stuk uit een oud kazuifel, ooit bewaard door koster Jos Hoogenboom, wordt hij onder de aandacht gebracht.

We hopen dat er geregeld houdbare levensmiddelen in de mand zullen liggen. Telkens als de mand gevuld is wordt de opbrengst naar de Voedselbank Alkmaar gebracht.
Alvast veel dank voor uw bijdragen!!

Mede namens de parochiële Caritas Instelling,
pastor Herman Helsloot