“Ik heb de rollator van mijn man maar even geleend, de doos was me veel te zwaar!” We houden de deur van de Kerkstraat wijd open voor een parochiane, die een heel pakket levensmiddelen komt afleveren voor de Voedselbank. Vanaf zes uur zitten Jeanne Wijnkoop en ik klaar om alle gaven in ontvangst te nemen. Overdag is de tafel in de Kerkstraat al aardig vol gezet met blikken, pakken rijst en macaroni, suiker en koffie. Nu is de officiële inzameling begonnen en het loopt behoorlijk storm.

Als er even niemand is, ontfermen wij ons aan de andere kant van de Kerkstraat over de zakken met kleding die al zijn ingebracht voor De Kloof. We sorteren alles en verdelen het in dozen: jassen bij jassen, schoenen bij schoen, een beetje overzicht moet er wezen. Dat leidt af en toe tot verwarring, mensen willen tassen met levensmiddelen bij de kleding zetten. Maar ook krijgen we toezeggingen: “Ik heb nog twee paar schoenen, zo goed al nieuw. Volgende week kom ik ze wel even brengen!”. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

De volgende dag komen medewerkers van de Voedselbank met een vrachtwagen voorrijden. Ze zijn verrast over de grote hoeveelheid en laden alles behoedzaam in. “Wilt u de gulle gevers onze hartelijke dank overbrengen?”, vraagt de chauffeur. Bij deze!

Marieke Hoetjes