Het is alsof de zon ineens ook binnen schijnt. Stralend staan ze daar, Faeqah en haar echtgenoot, in de deuropening van de vergaderruimte. Iedereen kijkt hen verwachtingsvol aan en dan zegt Faeqah zacht: “Ik ben geslaagd”. De ruimte vult zich met blijheid en omhelzingen en felicitaties volgen.

Begin van dit schooljaar kreeg Faeqah de kans  om het tweejarig leertraject ‘Bloem en Design’ te gaan volgen aan het Clusius College in Alkmaar. In Irak, waar de familie vandaan komt, was zij afgestudeerd als grafisch ontwerpster aan de universiteit van Bagdad. In Nederland kon ze in dit vak niet aan de slag komen, de taal vormde een te grote barrière.  Haar liefde voor bloemen bracht haar op het spoor van de opleiding Bloem en Design. Ze werkte inmiddels als vrijwilligster bij de bibliotheek en de Willibrorduskerk en ze informeerde hier naar de mogelijkheid van sponsoring. Via de PCI kon ze een lening voor haar studie afsluiten en ook werd zij gesteund in de aanschaf van het materiaal voor de opdrachten. Afgelopen schooljaar hoorden we bijna wekelijks over haar vorderingen, vooral de theorie bleek erg zwaar. Gelukkig was de praktijk nauwelijks een probleem: ‘Zeg het met bloemen’ is een universele taal. Vastberaden en met grote inzet volgde Faeqah de studie en nu kan ze het eerste jaar succesvol afsluiten met een certificaat en mooie cijfers.

“We hebben het examenstuk in de kerk gezet!” Samen lopen we naar beneden en zoeken naar een standaard om het bloemstuk op neer te zetten. Dan geven we het een plaats op het priesterkoor, dichtbij de paaskaars. Morgen, met Hemelvaart kunnen alle kerkgangers er van genieten.

De volgende ochtend is het gezellig druk bij de kerk. Auto’s rijden af en aan en brengen ouderen en zieken naar de Hemelvaartviering, waarin mevrouw Kiki Kint voorgaat. In de Ontmoetingsruimte staan de tafels feestelijk gedekt voor de uitgebreide koffietafel na afloop. De leden van de werkgroep Ziekenzondag hebben alles weer tot in de puntjes verzorgd en zij staan klaar om hun gasten te ontvangen en te begeleiden. Ook pastor Helsloot is opgehaald en viert deze dag te midden van zijn parochianen.

In de Kerkstraat kom ik Faeqah tegen. Zij vraagt me of ik iets voor haar in het intentieboek wil schrijven. Zij wil haar dankbaarheid naar de parochianen verwoorden in een gebed. ‘Uit dankbaarheid voor alle steun bij mijn studie, gegeven door de parochianen van deze kerk’.

Marieke Hoetjes