Op deze prachtig zonnige vrijdagmorgen is Andranik tegen negen uur alweer klaar met zijn schoonmaak ronde. Met een grote glimlach wacht hij ons op in de Kerkstraat. “Half zes ben ik van huis gegaan, alles lekker rustig!” Hij heeft met zijn koffietafel op veel kerkgangers gerekend met dit mooie weer en dat klopt. Vlak voor half tien meldt zich nog een mevrouw met een rollator “Ik hoorde dat er een viering is klopt dat? Ik ben hier net komen wonen aan de overkant”. Ik loop met haar mee en we vinden nog een plaatsje in de volle Moeder Godskapel voor haar en de rollator.

Boven wacht intussen Nico op mij. Hij komt verslag doen van zijn voorbereidingen voor de wandeling die we, in het kader van ‘rond de waterput’ op zaterdag 9 juni gaan houden. Hij is samen met collega-zanger Jan naar Amsterdam Oost geweest. Daar hebben zij rondgezworven over de begraafplaats ‘De Nieuwe Ooster’ en tal van foto’s gemaakt. Ook heeft Nico afspraken gemaakt over het gebruik van een gezamenlijk lunch en een gids voor een toelichting op de begraafplaats. We gaan een bezoek brengen aan het uitvaartmuseum ‘Tot zover’, dat aldaar gevestigd is. Daar wordt getoond hoe men in verschillende culturen omgaat met de dood en de overledenen en welke rituelen daarbij gebruikt worden. Tenslotte bezoeken we de Buitenplaats Frankendael, dat één tramhalte verder ligt. Een park met bijzondere cultuurhistorische, ecologische en botanische elementen omgeven door prachtige waterpartijen en bereikbaar door elegante voetgangersbruggen.
Het belooft dus een mooi dag te worden. Op dinsdagavond 5 juni kan ieder die van plan is mee te gaan, zich laten inlichten in de Ontmoetingsruimte ’s avonds om 20 uur. Daar zal André, één van de organisatoren een presentatie geven van de foto’s van de Nieuwe Ooster maar ook van het 'Jodemanussie' (Zeeburg). Deze Joodse begraafplaats ligt in het Flevopark en helaas lukt het niet om die op dezelfde dag ook te bezoeken, hetgeen oorspronkelijk wel de bedoeling was. Maar André is er wel geweest, heeft mooie foto’s en kan er veel over vertellen.

Als Nico net weg gaat meldt Astrid zich per telefoon. “Er komen mensen binnenlopen met allemaal grote fotolijsten. Komt er een tentoonstelling?”, klinkt het licht verbaasd. Ik ben een beetje overrompeld maar langzaam komt er iets boven. Ik blader vlug het parochieblad door. Daar vind ik een stukje dat ik nota bene zelf heb geschreven: inderdaad, op 25 mei start een expositie van foto’s van Marja Ligterink! Snel gaan we naar beneden en Nico helpt mee om de ‘vaste collectie’ schilderijen van de muur te halen. De fotografe en haar helpers krijgen eerst koffie van Andranik en Almast en daarna tuigen ze vakkundig de nieuwe tentoonstelling op. En nog vóór alle kerkgangers weer huiswaarts gaan, is de Kerkstraat rijk getooid met een serie schitterende foto’s.

Marieke Hoetjes