“We hebben net 4 boodschappenwagens vol schoolspullen bij AH Ypestein en het Hoekstuk opgehaald! Super blij!”, zo meldde vorige week een mail van Joyce en Ingrid aan alle leden van de werkgroep Schoenendoosactie. Half september nam de wergroep al contact op met de verschillende vestigingen van de grootgrutter. De afspraak werd gemaakt dat na de ‘halve prijs-aktie’ alle overgebleven schriften, mappen en pennen voor het goede doel zouden zijn.

Vanmorgen is er weer een enthousiast bericht: “Ook bij mijn Albert Heijn 't Loo mag ik de schoolspullen allemaal meenemen. Ze staan klaar in kratten, ik haal ze morgen ochtend op. Ik breng het dan meteen naar de kerk.” Deze mail is afkomstig van ‘Kassamiep Helen’, zoals zij onlangs, wat oneerbiedig maar vol bewondering, werd genoemd in de Uitkijkpost. Even later meldt Helen zich al. We pakken de steekwagen en verkassen twee kratten boordevol materiaal naar de Vergaderruimte. Daar staan al twee dozen met rollen inpakpapier, blijkbaar ook geschonken. Als straks de 4 boodschappenkarren worden afgeleverd wordt het wel passen en meten. Maar de komende tijd hebben de najaarsacties voorrang en daar is gelukkig veel begrip voor.

Dat geldt ook voor de jaarlijkse kledinginzameling voor inloophuis De Kloof in Amsterdam. In de gang staan al weer twee grijze vuilniszakken. Eén is gevuld met zelfgemaakte mutsen, de andere met bijpassende sjaals. Er is iemand de afgelopen zomer ontzettend hard aan het breien geweest. Misschien kan dit al eerder naar De Kloof worden gebracht, zodat de dak- en thuisloze mensen er ook in de komende herfst al iets aan hebben.

Elk jaar weer schreef de heer Ton Steenaert een mooi artikel voor ons parochieblad, over zijn ervaringen bij de Kloof. Met deze verhalen uit de praktijk wist hij de kledinginzameling rond de kerst tot een succes te maken. Zoals de meesten van u inmiddels zullen weten, is hij nu gestopt met inzamelen voor De Kloof. Vele jaren heeft hij dit werk met veel liefde gedaan. Soms kon hij niet eens zijn eigen voordeur in omdat die werd gebarricadeerd door afgeleverde zakken met kleding. In de Uitkijkpost heeft hij afgelopen jaar melding gemaakt van zijn besluit. Ik hoop dat de aanvoer van kleding op zijn adres inmiddels beëindigd is….  Dit betekent niet dat ons contact met De Kloof verbroken is. De heer Willem Paauw, die voorheen altijd de ingezamelde spullen wegbracht naar Amsterdam, heeft het stokje gelukkig overgenomen.

Zo gaan we samen weer een mooie tijd tegemoet, waarin velen zich inzetten voor mensen die het minder hebben. Het zal af en toe wat rommelig zijn in het Willibrordushuis, maar dat dient het goede doel. Zoals bisschop de Korte ooit al zei: “Als de kerk niet dient, dan dient zij tot niets”.

Marieke Hoetjes