Sinds zijn rentree vorige week zaterdag is pastor Helsloot ook deze zaterdagmorgen weer even in de Willibrord. Hij is door de familie Prein met de auto gebracht om te adviseren bij de voorbereidingen van het Palmweekend en zeker ook om gezellig een kopje koffie te drinken met de Klussenclub. Zijn herstel vordert langzaam maar zeker en op zijn krukken kan hij een aardig eindje wegkomen. Een wandeling naar de urnenhof in aanleg is jammer genoeg nog te ver. Daarom heeft Ad de Graaff wat foto’s gemaakt met zijn telefoon en aan de hand van de plaatjes vertelt hij over de vorderingen op de begraafplaats.

De nieuwe tuin voor bijzetting van urnen ziet er prachtig uit. De hof is ongeveer 25 bij 25 meter en wordt omzoomd door groene heesters. Het centrum wordt gevormd door een cirkel die geplaveid is met oude gebroken stukken grafsteen. Een enkele afbeelding is nog zichtbaar, een palmtak, een kruis en precies in het midden het Christus-teken, met de Griekse letters chi en rho. Vanuit dit centrum lopen vier klinkerpaden, zodat zich een groot kruis aftekent. Tussen deze paden is de grond licht glooiend gemaakt en bedekt met sedum, kleine vetplantjes die bij regen mooi kunnen bloeien. Daartussen zijn 42 plaatsten voor urnen gereserveerd, afgebakend door metalen kragen en gevuld met schelpen. Ook de toegangspaden tot de hof zijn schelpenpaden. Ruim 10 jaar geleden werd het nieuwe gedeelte van het kerkhof opgehoogd met duinzand, nu roept dit ontwerp met de schelpen en heuveltjes, de sfeer op van een stukje binnenduin.

Ook Nico Veerkamp meldt zich aan de koffietafel. Hij is deze week naar Amsterdam geweest om de wandeling van zaterdag 20 mei voor te bereiden. Het wordt een tocht door de binnenstad onder de titel ´Het gelaat van Barmhartigheid in Amsterdam´. Nico heeft onder meer contact gelegd met het Leger des Heils museum. Dit museum is eigenlijk op zaterdag gesloten, maar men maakt graag een uitzondering voor onze groep. Verder staat op het programma een bezoek aan De Kloof, aan de Kloveniersburgwal. Jaarlijks zamelen we in de Advent kleding in voor de bezoekers van de Inloophuis voor dak- en thuisloze mensen. Voor de lunch gaan we, zo dat mogelijk is, naar de Corvershof, in 1723 geopend als verzorgingshuis voor bejaarde echtparen. Binnenkort gaan de organisatoren op pad om ter plekke afspraken te maken en foto’s te nemen voor een presentatie op de voorbereidingsavond op dinsdag 16 mei.

Natuurlijk hopen we dat pastor Helsloot tegen die tijd weer mobiel genoeg is om de wandeling mee te maken en anders is er met wat hulp en hulpmiddelen vast wel een mouw aan te passen!

Marieke Hoetjes