De zomerwarmte hangt nog in de stad, maar de lucht trekt langzaam dicht en af en toe valt er een spatje regen. Aan de IJ-zijde van het Centraal Station is het op deze vrijdagnamiddag behoorlijk druk. Ter hoogte van de veerpont komen de voetgangerspassage en de fietspaden allemaal uit op één groot plein. Alles en iedereen loopt en fietst door elkaar. Als voetganger is het devies: doorlopen naar je doel, de fietsers zwenken en remmen en meestal gaat dat goed.
   
Als de pont naar de NDSM-werf aanmeert, stroomt hij binnen een paar minuten leeg en weer vol. Direct zetten we koers naar dit voormalige industrieterrein. Ooit was hier de grootse scheepswerf ter wereld, maar in de jaren ’80 ging de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein aan de noordzijde van het IJ leeg te staan. Inmiddels is de rommelige werf met zijn roestige loodsen en weerbarstige beton het ideale decor voor een nieuwe generatie creatievelingen en ondernemers. Dit is dan ook de plek die Thijs Prein en zijn collega Merijn de Jong gekozen hebben voor de voorstelling ‘Missie zkt Massa’. Thijs is voor veel parochianen een bekende. Hij is de zoon van Marius en Marieke en oud-misdienaar en -pianist van New Rythm, WiKiKo. En tot vorig jaar speelde hij ook jaarlijks piano bij Kindje Wiegen op eerste Kerstdag.
   
Terwijl we de pont aflopen begint het wat harder te regenen. Restaurant Pllek biedt een schuilplaats én lekker eten, met uitzicht over het IJ waar het nu met bakken uit de lucht komt. Plotseling verschijnen de twee acteurs ten tonele, gehuld in zware legerjassen. Thijs vraagt de aandacht en meteen is het stil in het restaurant. Hij belooft dat de zon tegen half negen gaat schijnen en nodigt iedereen uit om te komen kijken.
   
Het is inderdaad nagenoeg droog als we ons, een ‘kleine massa publiek’, verzamelen bij de grote betonblokken op de kade. Er komt een oude fourwheeldrive aangereden met luidsprekers op het dak waaruit het Russische volkslied schalt. Merijn stelt zich voor als Vladimir Majakovski (kortweg Maja) en verzoekt ons mee te lopen. Op de speelplaats aangekomen springt Thijs, alias Viktor Chlebnikov (Chleb) uit de auto en dan begint een voorstelling, die zo energiek, snel en wervelend is, dat het al je aandacht anderhalf uur lang opzuigt. Chleb en Maja zijn twee dichters, historische figuren die in Rusland leven ten tijde van de revolutie van 1917. Zij dragen met hun werk bij aan de communistische propaganda en staan op de barricaden voor een nieuwe tijd. Het is hun missie het volk (de massa) op te zwepen en te mobiliseren in een antikapitalistische, non-conformistische beweging.
   
De beide acteurs laten het publiek zelf de tribune opbouwen en ze delen regenjasjes rond als het weer gaat spetteren. Ze dragen in sneltreinvaart revolutionaire poëzie voor en leggen ook huidige maatschappelijke misstanden bloot, zoals de overconsumptie en dopinggebruik. Met hulp van het publiek takelen ze een metershoge mast omhoog vanwaar Chleb de revolutie predikt. Even later laat hij zich vanaf de top naar beneden zakken terwijl de toeschouwers het zekeringstouw in handen hebben. Dit chaotische, maar virtuoze stuk boeit van begin tot eind. Tegen tien uur klinkt ons welgemeend applaus en heel even kunnen we Thijs nog spreken en complimenteren. Dan  is het rennen voor de pont die stipt op het hele uur afvaart.
   
De komende week speelt het stuk in Rotterdam. Maar van 20 t/m 24 juni zijn Thijs en Merijn weer in Amsterdam te zien, in de ‘Fruittuin van West’, met hun locatietheater ‘Missie zkt Massa’.

Marieke Hoetjes