Alles op alles

In de vorige nieuwsbrief heb ik geschreven over pastor Helsloot, hoe hij, door een val in de sneeuw, sinds 12 februari uit de roulatie is. Maandags werd hij geopereerd, donderdag 16 februari werd hij al ontslagen uit het ziekenhuis en mocht hij naar huis. Het valt af en toe niet mee want hij mag 6 weken zijn geopereerde heup niet belasten dus dat betekend hinken pinken achter de rollator. Gelukkig wordt alles in het werk gesteld om hem te helpen en te ondersteunen. Veel mensen staan in zo’n situatie weer voor hem klaar en dat wordt enorm gewaardeerd.

Maar ook hier op de werkvloer moet alles op alles gezet worden om alles door te laten gaan. Te denken valt aan het rooster van de voorgangers dat aangepast moet worden en dat is allemaal gelukt, helaas hebben we nu wel moeten besluiten om vanaf 1 maart de zaterdagavond al te laten vervallen. Dat zal vreemd zijn voor de trouwe zaterdagkerkgangers maar ook voor ons zangkoor de Brug. Zij verzorgden een keer per maand op zaterdagavond de viering, maar zijn bereid om op de zondag te gaan zingen. Voorlopig vervalt ook de vrijdagmorgen viering, we wachten eerst af hoe het herstel van pastor Helsloot gaat. Als we hierover meer weten laten we dat middels de nieuwsbrief en de Communicatie weten. Het zal voor een ieder wennen zijn maar het is voor nu niet anders, overmacht maakt dat we allemaal flexibel moeten zijn en dat we alles op alles moeten zetten om het geen wat in onze macht ligt te kunnen doen.

Gelukkig hebben we, naast pastor Hudepohl en pastor Olling, versterking van 4 voorgangers: pastor Veldt, mevrouw Kiki Kint, de heren Bill van Schie en Ben Leurink. Sinds kort hebben we ook versterking in de avondwake groep, lange tijd was er een vaste groep: Marijke Koning, de heer Ton van Doorn, mevrouw Fabius en Hannie Kaan maar al een aantal jaren is mevrouw Fabius er mee gestopt, de heer van Doorn moet het momenteel even rustiger aan doen, dus komt het neer op Marijke en Hannie. En af en toe is dat best veel. Ondergetekende en Petra Henselmans hadden vorig jaar al aangegeven dat zij interesse hebben om de groep te versterken maar door werkzaamheden wilde het toen niet lukken, dit jaar meldde Marion Groot zich aan en zo waren er opeens drie dames die interesse hebben. Pastor Henk Hudepohl is hier gelijk op ingesprongen en in december zijn wij van start gegaan met de avondwake cursus. 6 maal zijn we bij elkaar geweest en kregen we alle ins en outs te horen en in de laatste twee sessies kregen we alle drie een case. Deze moesten we uitwerken en werd beoordeeld/beluisterd door pastor Hudepohl.

Alle drie hebben we al een keer met Hannie meegelopen, maar uiteindelijk zullen we het ook zelf moeten doen. Als we via de pastor een melding krijgen van een overlijden en men wil een avondwake, dan zullen twee dames bij de desbetreffende familie langs gaan. Hier zal besproken worden hoe de wake zal gaan. Willen de nabestaanden muziek, een koor, een lezing, een gedicht? Veel is mogelijk echter zal een bepaalde volgorde in een wake nodig zijn. Slechts een paar dagen zijn er om de wake voor te bereiden, en we zullen alles op alles zetten om alles goed rond te krijgen. Echter het blijft mensenwerk en hoe we ook ons best doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen, soms sluipt er helaas toch een foutje in. Dat kan gebeuren door verkeerde informatie die je tot je krijgt, het overkomt ons allemaal maar juist op zo’n moment komt zo’n fout hard aan en is het extra pijnlijk.

Omdat we met zijn drieën de cursus goed hebben afgesloten komen we zaterdag 18 februari  met zijn drieën (Petra, Marion en mijn persoon) naar de kerk, we weten dat pastor Hudepohl in een uitvaartdienst voorgaat dus we zorgen dat de koffie klaarstaat. We hebben wat lekkers voor hem meegenomen want hij heeft ons behoorlijk wijzer gemaakt en dat waarderen we. Na de dienst zitten we heerlijk aan de koffie over van alles en nog wat te praten en als ik even later mijn kantoor in wandel kan ik mijn ogen niet geloven! Drie bananendozen vol met mappen staan daar, gebracht door de heer Bart de Vries. Hier had ik om gevraagd want het herenkoor en de bibliotheek kunnen ook heel wat mappen gebruiken. De heren voor hun muziekstukken en de bibliotheek voor al hun losse paparassen, deze worden wekelijks door Karin van Rooijen en Elly Nuijens opgeborgen, het is een plaatje om te zien.

Nieuwsgierig? U bent van harte welkom om eens te kijken, voor het lenen van boeken kunt u er terecht maar ook voor een moment van stilte.

Voor nu wens ik u een fijne week, hartelijke groet: Astrid Wiebering-Vlaar