Misschien kunt u zich het hongerdoek nog herinneren dat dit voorjaar tijdens de veertigdagentijd het priesterkoor sierde. Er staan twee mensen op afgebeeld, het hoofd, de schouders, armen en handen. Zij pakken elkaar vast bij de schouders en kijken elkaar in de ogen. De linker figuur is opgebouwd uit overwegend groene kleuren en staat in een groen vlak, de rechterfiguur is zandkleurig en staat in een zandkleurig vlak. De armen van de ene reiken echter tot in het vlak van de ander en nemen daarmee de kleur van de ander aan.  De titel van het doek is ‘Ik ben omdat wij zijn’, een Afrikaanse wijsheid.

Dit hongerdoek heeft de inspiratie gegeven voor het jaarthema ‘Omzien naar de ander’, dat we dit werkjaar in de hele regio gaan gebruiken.  De Corneliusparochie heeft daarbij het voortouw genomen en tijdens een vergadering van de werkgroep MOV-HALE, liet pastor Olling ons de creatieve uitwerking zien. De parochie-timmerman van Limmen heeft een houten constructie gemaakt met twee draaibare panelen. Op het ene staat de groene figuur, op de andere de zandkleurige. Door de panelen te draaien kunnen ze elkaar aankijken of juist van elkaar wegkijken. Zo wordt ‘omzien naar de ander’ schitterend verbeeld.

Natuurlijk zouden we in Heiloo ook graag zo’n mooie blikvanger hebben en we gaan komende weken eens kijken of dat lukt. Het voorbeeld kunnen we goed bestuderen. We mochten namelijk de hele constructie, voor de viering van de opening van het werkjaar op zondag 10 september, lenen van Limmen. Daar is het openingsweekend een week later en als we het op tijd terugbezorgen is het geen probleem. Een mooi staaltje van ‘Ik ben omdat wij zijn’!

Afgelopen week vergaderden we ook met de redactie van het nieuwe parochieblad, een eerste evaluatie zoals dat heet. Er zijn sinds het blad verspreid is, veel reacties binnengekomen, de meeste gelukkig positief. Een van de eerste reacties kwam per mail van pastor Hudepohl: “Het parochiecentrum ruikt momenteel naar verse drukinkt. Afkomstig van het nieuwe parochieblad, zojuist in Akersloot bezorgd. Een resultaat waarmee we onszelf mogen complimenteren en feliciteren”.

Voor dit eerste nummer maakte Marius Prein een hele nieuwe lay-out. Na de redactievergadering op woensdag had hij daar maar een paar dagen de tijd voor. Op de volgende maandagochtend 09.00 uur moest het bestand digitaal naar de drukker in Alblasserdam verzonden zijn. Daar zette men de hele oplage donderdag weer op transport en vrijdagochtend werd de pallet met ruim 5000 parochiebladen afgeleverd bij de familie Kuijper-Ribberink. Samen met zijn zoon verdeelde Patrick vervolgens de dozen op zaterdag  onder alle vijf locaties. De maandag daarop stelden de aftellers, onder leiding van Ria Min, de pakketten voor de lopers samen en, nadat de autokoeriers de pakketten hadden rondgebracht en de lopers hun wijk hadden bezorgd, lag het nieuwe blad hopelijk ook bij u op de mat!

Marieke Hoetjes