De Kerk en de Kunstparade: een bezoekje waard!

De titel van dit stuk is niet uit de lucht gegrepen, maar u vraagt zich vast af waar deze op slaat. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je een kerk bezoekt. Het lijkt wel of het mensen niet zoveel meer zegt. En toch…..als we in het buitenland zijn, zijn we wel altijd op zoek naar een kerk. En wandelen we er naar binnen en kijken ons ogen uit. Waarom doen we het in het buitenland wel en lopen we hier in de buurt vaak onze kerken zomaar voorbij? Mede door de toeristen merken we dat het de laatste tijd drukker wordt, we zijn toch weer op zoek naar contacten, een praatje, een luisterend oor. Menigeen kijkt in de Willibrorduskerk haar/zijn ogen uit, ze zijn verrast over de kerk, over het Stiltecentrum, over het plafond, over de rust en de mooie lichtinval maar ook het prachtige labyrint voor de ingang van de Kerkstraat krijgt heel wat complimenten.

Als men binnen komt lopen dan wordt een ieder uitgenodigd aan de koffietafel en  dit weet men zeer te waarderen. En als we dan vertellen dat we alle ochtenden open zijn, is menigeen zeer verbaasd. Want helaas zijn tegenwoordig, door meerdere omstandigheden, lang niet alle kerken elke dag open. Mensen zullen ook bij ons ’s middags wel eens aan de deur staan maar op de deur hangt een bord met daarop de openingstijden.

Echter aankomend weekend, 23, 24 en 25 juni, zal onze  kerk wel de hele dag open zijn want aan ons is gevraagd of we weer onze medewerking willen verlenen aan de Kunstparade. Twee jaar geleden werd de Kerkstraat ook voor de Kunst gebruikt, toen zat Trudie Ory hier en hingen er prachtige iconen over Willibrord, met elk een eigen verhaal, aan de muur van de Kerk. Dit jaar heeft een heel andere categorie kunstenaars zich aangemeld maar zeker niet minder fraai, want dit jaar verwelkomen wij een dame die alle verstand heeft van fotograferen, van alternatieve fotografie tot digitale fotografie. Zij zal onder andere een grote houten box meenemen, hiermee moet zij heel veel licht vangen om een foto te kunnen maken. Hiervoor wil zij, als het mooi weer is, gebruik maken van de pastoorstuin, bij slecht weer kan zij uitwijken naar de kerk. Kortom van deze dame zullen prachtige kunst(foto)werken te zien zijn en zij zal u alle ins en outs over fotografie kunnen vertellen. Dan komt er ook nog een dame die prachtige, grote schilderijen tentoonstelt. Wat voor schilderijen dit zijn kan ik u niet vertellen maar mocht u nieuwsgierig zijn geworden dan bent u bij deze van harte uitgenodigd om op vrijdag, zaterdag en zondag een kijkje te nemen.
Bij ons kunt u als u dat op prijs stelt, onder het genot van een kop koffie of thee, met de kunstenaar in gesprek komen maar alleen kijken kan natuurlijk ook.

Wij hopen dat veel mensen de Kunstparade een warm hart toedragen en dat de exposities goed bezocht worden. Tezamen met woonwinkel Rozing en de Bibliotheek vormen we een mooi geheel op de Westerweg. U heeft de mooie poster, gemaakt door Theo Leering, vast al op meerdere plaatsen in Heiloo zien hangen. Ook deze poster is een kunstwerkje op zich. Verdere informatie over de Kunstparade is te vinden in het programmaboekje welke u kunt ophalen bij meerdere punten in Heiloo, onder andere bij de Schrijverij en bij de VVV. Wij hopen, samen met de organisatoren van de Kunstparade, op een grote opkomst, dit is leuk voor de kunstenaars die aan een groot publiek hun werken kunnen laten zien, maar ook zit de gedachte er achter dat we met elkaar zo’n mooi project kunnen neerzetten in Heiloo.

Samen zijn  we sterk en met elkaar kunnen we een hoop voor elkaar krijgen. Dat geldt niet alleen voor de Kunstparade maar eigenlijk in ons hele leven is dit een rode draad.  Laten we met zijn allen de kunstenaars deze dagen in het zonnetje zetten door middel van onze belangstelling. Zij zitten er deze dagen klaar voor en verwelkomen u graag.

Ik wens u een fijne week en heel veel kijkplezier, hartelijke groet, Astrid Wiebering-Vlaar