Op het glas van de voordeur van het Willibrordushuis hangt een briefje: ‘Gaarne de zijdeur gebruiken’ en de deur zit op slot. Een blik door het raam geeft de verklaring. De hele vloer is bedekt met sop en midden in die plas wordt energiek geboend met de nieuwe schrobmachine. De Kerkstraat is deze week eindelijk weer ruim en de schoonmakers hebben hun kans gegrepen om het apparaat, dat na 15 jaar het oude vervangt, uit te proberen.

Zoals altijd in de laatste maanden van het jaar, liep de Kerkstraat vanaf begin november voller en voller. Eerst kwamen de tafels voor de schoenendoosactie, met alle fleurig beplakte dozen en de kratten met spulletjes die kerkgangers na elke viering konden kopen om hun doos mee (aan) te vullen. Daarna stond een muur van dozen tegen de wand opgestapeld in afwachting van vervoer naar, zoals later bleek, Moldavië.

Toen de schoenendozen weg waren verschenen aan de andere kant van de Kerkstraat de verhuisdozen bestemd voor de inzameling van kleding voor de dak- en thuisloze mensen van inloophuis De Kloof in Amsterdam. Dagelijks werden er wel tassen, zakken of pakketjes gebracht met allerhande textiel. Het meeste bleek bruikbaar en werd direct gesorteerd: jassen, truien, broeken, mutsen, sjaals, handschoenen, riemen, schoenen, sokken, overhemden, T-shirts, ondergoed, handdoeken, beddengoed en toiletspullen.

Intussen diende zich aan de andere kant weer een andere actie aan. De klaptafels werden opnieuw neergezet, nu voor een tachtigtal kerststukjes verzorgd door de PCI. Kerkgangers konden die als geschenk meenemen voor iemand die zij, juist in deze dagen, een hart onder de riem wilden steken. Het werd een succes en de stukjes waren in één zondag uitverkocht.

De tafels waren nog maar net weg of de plek werd ingenomen door steeds meer grote blauwe ‘grofvuilzakken’. Telkens wanneer een doos met gesorteerde kleding vol was, kon de inhoud overgepakt worden in een zak waarop de soort kleding werd vermeld. Zo kon Wim Paauw van het Rode Kruis de lading rechtstreeks bezorgen in Amsterdam, waar men inmiddels rekent op de jaarlijkse bijdrage uit Heiloo.

Ook de beun voor de kerststal verscheen en de kerstgroep mocht voor een paar weken genieten van de reuring in de Kerkstraat voordat ze, op zondagmiddag 7 januari weer verbannen werd naar de zolder. En ook de kerstboom moest het veld ruimen. Gelukkig meldde Marga Jelles zich op diezelfde zondagmiddag met haar prachtige textiele werken, voor de expositie ‘Psalmen’. In een mum van tijd werd de Kerkstraat gesierd door 16  kleurige voorstellingen.

Vandaag dus eindelijk ruim baan voor Jan en Christine Rood en Herman Kuin van de schoonmaakploeg. De vloer blijkt behoorlijk vuil. Na een ochtend hard werken is Jan toch niet helemaal tevreden. Het sop was blijkbaar zo vies, dat er nog wat strepen op de blinkende vloer zijn achtergebleven. Maar we verzekeren hem dat het een heel stuk is opgeknapt. De Kerkstraat is klaar voor de gastvrije ontvangst van velen in het nieuwe jaar!

Marieke Hoetjes