“Geen paniek, we komen er aan!” Bedaard lopen vier heren over het kerkplein naar me toe. De voorste heeft een gitaar in de hand en om zijn nek een beugel voor een mondharmonica. Blijkbaar heeft hij mijn wat ongeruste, speurende blik gezien. Maar hij kan me geruststellen en iets later dan gepland begint de groep Locomonica aan een mini concert. Al enkele jaren spelen deze muzikanten tijdens Uit&Zo bij voorkeur op het ‘binnenpodium’ in de Willibrorduskerk. De akoestiek is perfect voor hun muziek en het plezier straalt er altijd af. Dit is het tweede optreden van deze ochtend. Hiervoor speelde Harmonie Caecilia, onder leiding van hun nieuwe dirigent, de sterren van het plafond. Wegens de late vakantie was de repetitietijd erg kort, maar toch wist het orkest een sfeervol programma neer te zetten.

De markt Uit&Zo, dit jaar voor de 23ste keer door de bibliotheek georganiseerd, is vanmorgen wat laat op gang gekomen. Een paar flinke regenbuien hielden het publiek nog even thuis. Maar een prachtige regenboog kondigde beter weer aan en nu is het gezellig druk. Omdat de bouw van Overkerck bijna gereed is, kan ook het parkeerterrein aan de overkant weer volledig benut worden en het staat vol met kramen.

De Klussenclub heeft drie klaptafels opgesteld buiten in het kerkportaal. Op één van de tafels liggen de nieuwe programmaboekjes van ‘rond de waterput’. Dominee Edward Kooiman, lid van de programmacommissie, is blij verrast. Hij krijgt behoorlijk veel klanten die erg benieuwd zijn naar wat er allemaal op stapel staat en die het boekje voor het seizoen 2017-2018 vers van de pers op komen halen. Ook Ria Min heeft hier weer post gevat. Zij zoekt net als vorig jaar naar nieuwe bezorgers voor het parochieblad en ze kan in totaal vijf namen noteren.

Intussen heeft de lady-speaker een volgende muziekgroep aangekondigd: ons eigen koor De Brug. Dit koor is de laatste tijd, zoals één van de zangers het noemde, ‘wel wat ingedikt oftewel wat uitgedund’. Toch verzorgen zij een prachtig optreden, dat door de toehoorders zeer wordt gewaardeerd. Na de middagpauze is het de beurt aan Leonie Hennekens en Zana Naidionova. Omgedraaid in de banken luisteren we naar hun spel op fluit en orgel en, tot verrassing van velen, de zang van Zana. Na de uitvoering van het vrouwenkoor Cantare bestijgen Zana en Leonie opnieuw de koorzolder en trakteren ons nogmaals op een concert.

Zo vliegt de dag voorbij en tegen vijf uur staat alles, dankzij de hulp van velen, weer op zijn plaats en zijn de sporen goeddeels uitgewist. Dank aan allen die, muzikaal, in de catering, als gastheer/vrouw of met hand- en spandiensten, deze dag weer tot een succes hebben gemaakt.

Marieke Hoetjes