Pas gisteren lazen we het volgende bericht over de actie van Greenpeace die vandaag, zaterdag 1 december, gehouden wordt:
‘Meer dan 260 kerken en zo'n veertig carillons laten zaterdag van zich horen. Ze luiden de 'noodklok voor het klimaat'. Milieuorganisatie Greenpeace heeft hiertoe opgeroepen. “De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Als er niets verandert, zal klimaatverandering een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog worden voorkomen, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen”, zegt Greenpeace.

De actie Noodklok voor het Klimaat heeft plaats in de aanloop naar de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering die maandag in het Poolse Katowice begint.
Met de klokken-actie wil Greenpeace minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) een ,,stevig signaal” geven om koploper te zijn op de klimaattop. Volgens een recent rapport van de VN moet de opwarming van de aarde beperkt blijven tot 1,5 graad. ,,Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven”, aldus Greenpeace.

Het klokgelui begint om 2 voor 12. In verschillende plaatsen geven stadsbeiaardiers concerten die al om 11.30 uur beginnen. Tal van andere organisaties doen op een of ander manier ook mee. Zo zet A'DAM Toren langs het IJ in Amsterdam de verlichting van het pand om naar groen om zo hun steun aan de actie te betuigen.’

Meedoen aan deze actie kost natuurlijk weinig moeite en we hebben ons als Willibrorduskerk gistermiddag dan ook meteen aangemeld. Zojuist bleek onze kerk toegevoegd aan de lange lijst van deelnemers. Ook de Abdij van Egmond stond genoteerd. Vanmorgen heeft de Klussenclub al even gekeken met welke van de drie klokken het torenuurwerk slaat. Voor het luiden van de noodklok moeten we één van de andere twee klokken kiezen, anders is er kans dat er klokslag 12 uur iets misgaat.

De heren van de Klussenclub hebben vanochtend een speciale klus. Morgen begint de Advent en daar moet het een en ander voor geregeld worden. Vorige week is het geraamte van de Adventskrans tevoorschijn gehaald en met de lier hoog in de kerk opgetakeld. Met enige moeite hebben de Bloemverzorgers hem gisteren weer naar beneden weten te krijgen. Eenmaal op werkhoogte is hij vakkundig voorzien van stevig groen. Nu wordt hij grondig ingespoten met brandvertragende spray. Daarna worden er paarse linten op bevestigd en een spandraad die voorkomt dat de krans gaat draaien. Tenslotte worden de vier kaarsen bevestigd. Ook op het priesterkoor is een Adventskrans neergezet. Zo kan de voorganger tijdens een viering wat makkelijker de kaarsen aansteken. De kaarsen op de grote krans worden al vóór de viering door de koster aangestoken. Morgen echter zal geen van deze kaarsen branden. We gaan dan voor de regioviering naar Egmond aan den Hoef. Maar we nemen onze eerste Adventskaars mee en zullen die, te midden van de kaarsen uit de andere locaties van onze parochies, laten branden.

Het is inmiddels al bijna kwart voor twaalf. Tijd om naar beneden te gaan en de noodklok te luiden. Laten we hopen dat deze landelijke actie mag bijdragen aan een klimaatconferentie die zoden aan de dijk zet.

Marieke Hoetjes