Bijna alle religies kennen het gebruik om te vasten. Het komt voor in vele gradaties. De woestijnvaders uit de eerste eeuw aten hun hele leven bijna niets. ‘Gewone’ katholieken aten op vrijdag geen vlees maar vis en in de vastentijd bewaarden de kinderen hun snoepjes in een trommeltje. Protestanten voegden pas halverwege de vorige eeuw in, al is het nooit een algemeen gebruik geworden.

Het ‘traditionele’ vasten raakt in de kerken steeds meer op de achtergrond. Maar het nadenken over en het oefenen in versoberen zie je overal in de samenleving. En nu de kerken niet langer meer voorschrijven wat je moet doen of laten, bedenken mensen zelf allerhande alternatieven. De één zet de tv uit, de ander laat zijn mobiel een dagje thuis, weer een ander besluit zes weken te leven van een minimum uitkering en scholieren vasten 24 uur lang met de actie ‘Zipp your lip’. Maar waarom zou je je jezelf deze beperkingen opleggen? Waar dient het toe? Het antwoord is niet eenvoudig te geven maar leent zich uitstekend voor een nader gesprek. Daarom willen wij u in de eerste volle week van de vastentijd uitnodigen voor een tafelgesprek.

We zullen iets vertellen over de gedachten achter het vasten en misschien weten we elkaar te inspireren om zelf een vorm van vasten en versoberen te oefenen.

Het programma ziet er als volgt uit:
18.00 - 18.45 uur: tafelgesprek bij de maaltijd
19.00 - 19.45 uur: vervolg bij de koffie