‘God de Vader’ en de ‘Moeder Gods’: gelovige samenklank of theologische dissonant?
Het ‘Onze Vader’ en het ‘Ave Maria’ zijn wel ongeveer de bekendste gebeden in de
christelijke geloofs-traditie. De teksten ervan zijn door de eeuwen heen door talloze componisten op muziek gezet. Uiteraard voor gebruik binnen de liturgie, maar niet minder in het hele veld van de klassieke muziek. En het ‘Ave Maria’ is ook in het meer populaire genre te vinden.

De teksten van deze twee gebeden – gelet op herkomst en gebruik – vormen oecumenisch een zeker spanningsveld. En bij een kritische vergelijking van die teksten zal het de lezer (en niet alleen de buitenkerkelijke) wellicht vreemd aandoen dat God niet alleen een hemelse Vader wordt genoemd maar ook een aardse moeder blijkt te hebben.

Op 11 december luisteren we naar een muzikale selectie uit de traditie van composities van zowel het ‘Onze Vader’ als het ‘Ave Maria’. En daarbij kijken we dan met een schuin oog ook naar de theologische en kerkelijke vragen die met de teksten van deze twee gebeden gegeven zijn.

Wie dr. Jan Bruin
Wanneer maandag 11 december van 20.00 tot 22.00