Concert door Cappella Nova Amsterdam

Cappella Nova bezingt dit jaar in haar zomerprogramma Maria. Niet het meisje uit de Westside Story van Bernstein maar de vrouw die wordt aanbeden als de moeder van God. Tussen alle mannelijke heiligen neemt Maria als enige vrouw in de liturgie een bijzondere plaats in. Elke dag wordt zij toegesproken, aanbeden en toegezongen. Maria als moeder, moeder van God, koningin van de hemel en Sterre der zee. De verering van de moeder is natuurlijk niet uitsluitend christelijk en ontleend aan voor-christelijke voorbeelden.

Onnoemelijk veel componisten gingen tot op de dag van vandaag aan de slag met dezelfde teksten: Ave Maria, Salve Regina, Ave Maris stella enzovoort. Cappella zingt eerst oude Engelse polyfonie uit de 13de en 14de eeuw. Drie composities zijn anoniem, drie van Leonel Power en Robert Fayrfax. Daarna brengen de zangers muziek van componisten die aan de Bourgondische hoven en in Rome werkten: Jacob Obrecht en Josquin des Prez. Opnieuw klinkt ook William Byrd, lijfcomponist van het ensemble, met een onwaarschijnlijk mooie ‘Ave regina caelorum’. Daarna wordt een stap van drie eeuwen gemaakt en laat Cappella Nova horen hoe ‘moderne‘ componisten als Edvard Grieg, Francis Poulenc en Igor Stravinsky de oude thema’s en teksten nieuw leven hebben ingeblazen echter zonder de traditie los te laten. Peter Maxwell Davies keert in ‘Ave Maria - Hail blessed Flower’ terug naar de oudste Engelse meerstemmigheid. Daarmee is de cirkel rond.

Vocaal ensemble Cappella Nova (2009) bestaat uit 16-17 geschoolde zangers van binnen en buiten Amsterdam en staat onder leiding van historicus-musicus Jurjen Vis. Doel is op hoog niveau koormuziek uit alle eeuwen in kleine bezetting ten gehore te brengen.
Het concert is op zondagavond 12 juni in de Willibrorduskerk, aanvang 20.30 uur.
De toegang is vrij, en er is collecte na afloop.