Zo luidt de titel van het hongerdoek, dat gedurende de vastentijd in de kerk hing. De titel is ontleend aan de vraag, die Jezus stelt aan zijn leerlingen, als de vijfduizend aanwezigen gevoed moeten worden en de leerlingen niet weten hoe ze zoveel mensen te eten moeten geven (Marcus 6,30-44). Het antwoord is dat zij vijf broden en twee vissen hebben. Ontoereikend in de ogen van mensen. Maar in de nabijheid van Jezus blijkt het meer dan genoeg voor iedereen.
 Onze gedachten gaan bij dit verhaal uit naar Witte Donderdag, als Jezus bij de maaltijd het ene brood in zijn handen neemt en zegt: ‘dit brood, dat ben ik, gebroken voor jullie’. Dat brood deelt Hij uit aan zijn leerlingen en zal later via hen genoeg zijn voor meer dan 5000 mensen.
 Ook aan ons wordt de vraag gesteld: ‘Hoeveel broden hebben jullie?’ Bijna beschaamd moeten we zeggen, dat wíj brood in overvloed hebben, terwijl we weten, dat er over de hele wereld, maar ook in ons eigen land, mensen zijn die niet voldoende brood hebben.
Straks vieren wij op Witte Donderdag het laatste avondmaal van Jezus: Hij breekt zichzelf voor ons, opdat ook wij onszelf breken voor elkaar. Is het dan geen goed idee om dit Avondmaal niet alleen liturgisch te gedenken, maar de oproep van Jezus om ons brood te delen ook in de praktijk te brengen?

Vandaar dat wij, in overleg met de P.C.I., op Witte Donderdag ook dit jaar weer een inzameling houden van voedingsmiddelen voor de Voedselbank. Misschien kunt u bij uw paas-boodschappen iets extra’s meenemen om te delen met wie, juist in deze crisistijd, minder hebben. Vooral onderstaande producten zijn zeer welkom:

pasta, rijst, macaroni, pastasauzen, blikken of potten soep en groenten, koffie, koffiemelk, thee, pindakaas en chocopasta.

Op Witte Donderdag zetten wij in de Kerkstraat een winkelwagentje neer, waarin u uw bijdragen in natura kunt deponeren. Dat wagentje blijft staan tot en met Pasen. Daarna zullen leden van de P.C.I het bezorgen bij de voedselbank. Bij voorbaat onze dank.

pastor H. Helsloot