De dagboeken van Anne Frank zijn – terecht- wereldberoemd. Veel minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend, zijn de dagboekaantekeningen en brieven van haar meer dan tien jaar oudere lotgenote Etty Hillesum. Zij werd geboren in 1914, 
het jaar waarin ook mijn moeder het levenslicht aanschouwde. Zij kwam om in het vernietigingskamp Auschwitz op 30 november 1943, precies drie jaar voor mijn geboortedag. Etty Hillesum was toen 29 jaar. Mijn moeder werd 84.
In 1981 verscheen een keuze uit haar teksten onder de titel: Het verstoorde leven. Dat maakte een grote, blijvende indruk op mij. Het is alsof je de volwassen geworden Anne Frank hoort spreken.
Een jaar later, in 1982, verscheen Het denkend hart van de barak, met teksten die ze schreef in het kamp Westerbork. De titel geeft precies weer, wat zij wilde zijn: de denktank van hen die op deportatie wachten. Zij schrijft: ‘God, maak me tot je instrument, laat me schrijven’. Ze hoopt dat door haar teksten anderen die na haar komen niet meer helemaal dezelfde weg hoeven te gaan, maar door haar geholpen worden en het daardoor minder moeilijk zullen hebben.
 Op deze avond krijgen we nadere informatie over het leven van Etty Hillesum. We lezen teksten uit haar dagboeken en brieven en gaan daarover met elkaar in gesprek.Begeleiding Ds. B. Kramer
Datum Woensdag 11 februari 2015
Tijd 20.00 tot 22.00
Plaats Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Kosten Ä 3,-- per persoon