Onze paus Franciscus heeft in een publicatie met de naam Misericordiae Vultus (het Gelaat van Barmhartigheid), een ‘heilig jaar’ afgekondigd en de kerkgemeenschap opgeroepen om het volgende kerkelijk jaar in het teken te stellen van de barmhartigheid.

In de Advent zal hij in de Sint Pieter een grote deur openen, die alleen bij heel bijzondere gelegenheden open gaat: de heilige deur. Die deur staat natuurlijk symbool voor iets. Ze verwijst naar een vraag, een uitdaging: laten wij steeds opnieuw toe dat Gods liefde en barmhartigheid ons eigen hoofd en hart bereikt? Durven wij vanuit de overvloed van leven die dan in ons ontstaat, ons werkelijk te laten raken en in beweging te laten zetten door wat er op ons pad komt? Durven wij de deur naar binnen en naar buiten door te gaan?

In onze parochie zijn er ook plannen om iets met onze kerkdeuren te gaan doen. Net als de heilige deur in de Sint Pieter hebben onze kerkdeuren aan de binnenkant een patroon van rechthoeken, zogenaamde cassettes, dertig in ons geval. In Rome zijn de zestien cassettes van de heilige deur versierd met Bijbelse afbeeldingen, in koper reliëf. Wij zouden onze kerkdeur de komende tijd ook graag versieren, maar dan met afbeeldingen, teksten, collages die gaan over ‘barmhartigheid’.

Bij deze wil ik een oproep doen: Hebt u een foto, een tekst, een afbeelding, die u persoonlijk aanspreekt en voor u het thema barmhartigheid treffend verbeeldt of raakt u geïnspireerd en maakt u zelf een gedicht, een tekening? Graag nemen wij uw bijdrage in ontvangst, zodat we aan het begin van de Advent onze eigen ‘heilige deur’ zullen hebben.

Uw bijdragen, op A4-formaat of kleiner, kunt u op ma t/m vr tussen 9.00-12.00 uur afgeven bij het secretariaat, of deponeren in onze brievenbus o.v.v. ‘Deur van barmhartigheid’ of mailen naar
secretariaat@willibrorduskerk-heiloo.nl

Pastor Herman Helsloot